Radio Galaksija

Radio Galaksija #138: Fizika plazme i električna pražnjenja u atmosferama (gost: dr Saša Dujko) [21-12-2021]

December 22, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #138: Fizika plazme i električna pražnjenja u atmosferama (gost: dr Saša Dujko) [21-12-2021]
Show Notes

U ovoj epizodi Radio Galaksije gost je bio dr Saša Dujko iz Laboratorije za neravnotežne procese i primenu plazme sa Instituta za fiziku Beograd, a pričali smo o fizici plazme, posebno u kontekstu električnih pražnjenja u atmosferama planeta i satelita i njihovom značaju za istraživanja porekla života.

Epizoda je i svojevrsni pregled fizike plazme kao discipline fizike, pa možete čuti i više o tome šta je plazma, šta su neravnotežne plazme, kakve sve primene plazme postoje, kao i šta je fizika rojeva, disciplina koja predstavlja neku vrstu mosta između fizike plazme i atomske fizike, a i generalno čime se nauka o plazmama bavi.

Tu je i kratak istorijski pregled nastanka i razvoja ovih disciplina, pa smo pričali i o tome kako su na preseku kinetičke teorije gasova i eksperimentalne fizike električnih pražnjenja nastale discipline koje danas svrstavamo u nauku o plazmama. 

S obzirom da je inicijalna motivacija za epizodu bilo modelovanje električnih pražnjenja u neravnotežnim plazmama radi objašnjenja nastanka uslova za sintezu organskih molekula u atmosferi primordijalne Zemlje, odnosno fizika koja stoji iza Miller-Ureyevog eksperimenta, govorili smo dosta i o samom modelovanju plazme. Možete čuti kako se jednačinama opisuju neravnotežne plazme, te kako se rešava čuvena Bolcmanova jednačina za sisteme poput smeša atmosferskih molekula.

Na kraju, govorili smo malo i o konkretnim istraživanjima kojima se Saša bavi, odnosno o modelovanju električnih munja u atmosferi Saturnovog satelita Titan i tome kako se na osnovu modela električnih munja u atmosferi Titana mogu objasniti vertikalni profili koncentracija molekula vazduha na Titan. U kontekstu astrobiologije, ovo je značajno istraživanje za studije potrage za metanogenim oblicima života.

Na početku smo pomenuli i dva projekta za koje je tim u kom Saša radi dobio finansiranje na nedavno završenom konkursu "Ideje" Fonda za nauku Republike Srbije.
 

Rad o električnim munjama u atmosferi Titana možete pročitati ovde:

Köhn, Christoph, Saša Dujko, Olivier Chanrion, and Torsten Neubert. "Streamer propagation in the atmosphere of Titan and other N2: CH4 mixtures compared to N2: O2 mixtures." Icarus 333 (2019): 294-305.

Rad o atmosferi primordijalne Zemlje još uvek nije objavljen, ali čim bude, moći ćete da ga nađete ovde.Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.

Support the show