Radio Galaksija

Radio Galaksija / DOB tribina #7: Kako istražujemo poreklo života? (gosti: prof. dr Tanja Berić, dr Milan M. Ćirković, prof. dr Slobodan Perović) [21-12-2021]

December 22, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija / DOB tribina #7: Kako istražujemo poreklo života? (gosti: prof. dr Tanja Berić, dr Milan M. Ćirković, prof. dr Slobodan Perović) [21-12-2021]
Show Notes

Sedmi i poslednji razgovor ciklusa “Kako istražujemo?” u ovoj godini posvećen je abiogenezi i istraživanjima porekla života, kao i filozofiji biologije i astrobiologije.

Gosti:

  • prof. dr Tanja Berić, vanredna profesorka na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • dr Milan M. Ćirković, naučni savetnik na Astronomskoj opservatoriji Beograd
  • prof. dr Slobodan Perović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Proces nastanka žive iz nežive materije, poput nekih jednostavnih organskih jedinjenja, kao i nastanka života kakav poznajemo jedno je od brojnih zanimljivih interdisciplinarnih pitanja nauke danas. Na ovoj tribini ćemo govoriti o biološkim aspektima i molekularno biološkim problemima vezanim za istražiavanje nastanka života, ali i astrobiološkim implikacijama. Govorićemo o specifičnim uslovima za nastanak života u procesu abiogeneze, ali i o filozofskim aspektima izučavanja abiogeneze. Govorićemo o nastanku kompleksnog iz jednostavnog i obrnuto, kao i o filozofskim problemima vezanim za nastanak života kakav poznajemo.


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.

Support the show