Radio Galaksija

Radio Galaksija #137: Prof. dr Zoran Živković o naučnoj fantastici [14-12-2021]

December 21, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #137: Prof. dr Zoran Živković o naučnoj fantastici [14-12-2021]
Show Notes

Emisija o naučnoj fantastici u kojoj je gost bio prof. dr Zoran Živković. 

Sa Zoranom smo pričali o mnogim temama, ali kroz sve što smo pričali se na neki način provlači Stanislav Lem i njegov značaj kako za naučno-fantastičnu književnost, tako i za književnost generalno, ali i futurologiju, filozofiju i ideje koje i dan danas otkrivamo u njegovim delima. 

Počeli smo sa Stanislavom Lemom podstaknuti ovogodišnjim jubilejom 100 godina od njegovog rođenja, a završili maštanjem o prevodima ostalih njegovih kod nas još uvek neprevedenih knjiga i sabranim delima (svojevrsni poziv za prevodioce sa poljskog!). 

Čućete o idejama o kontaktu sa vanzemaljskom inteligencijom i o idejama o hronomociji, kojima je Lem obogatio naučno fantastičnu književnost, o pametnoj prašini, o digitalnoj evoluciji, o veštačkoj inteligenciji i veštačkom životu, pre svega kroz priču o romanu "Solaris" i njegovim najpoznatijim romanima poput romana "Nepobedivi" i "Fijasko", ali i o drugim njegovim delima poput "Summa Technologiae" i "Fantastika i futurologija", ili pak književnim eksperimentima i esejima koji su kod nas još uvek neobjavljeni, "Imaginarna veličina" i "Savršeni vakuum". 

Govorili smo i generalno o antropomorfizmu u naučno-fantastičnoj književnosti, a samim tim i o Arturu Klarku, koji je jedan od rodonačelnika tih tema u naučnoj fantastici, pogotovo kroz njegov i Kjubrikov film "Odiseja u Svemiru 2001". 

Dotakli smo se i naučne fantastike u filmovima i televizijskoj produkciji, pa smo pričali malo i o novoj TV seriji "Zadužbina" i istoimenoj književnoj sagi Isaka Asimova. 

Kroz ceo razgovor su prisutne i brojne anegdote iz susreta i kontakta sa ovim velikim piscima naučne fantastike, što Zoranovih, što Petra Vujičića ili anegdote koje se prepričavaju u književnim i krugovima ovog žanra. 

Uživajte u razgovoru i čitajte naučnu fantastiku, bavite se idejama koje dolaze od velikih pisaca poput Stanislava Lema i Ursule Legvin (o kojoj je takođe bilo reči), a čitajte i Zorana Živkovića, kako njegove romene (ne-naučnofantastične), tako i njegove tekstove i monografije o naučnoj fantastici poput "Savremenika budućnosti" i "Enciklopedije naučne fantastike". 


Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija (preuzeto sa blic.rs)


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

Support the show