Radio Galaksija

Radio Galaksija / DOB tribina #4: Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju? (gošća: prof. dr Biljana Stojković) [23-06-2021]

December 21, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija / DOB tribina #4: Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju? (gošća: prof. dr Biljana Stojković) [23-06-2021]
Show Notes

Četvrti razgovor ciklusa “Kako istražujemo?” bio je posvećen eksperimentima u istraživanjima evolucije u biologiji, a gošća je bila prof. dr Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Evolucija se može posmatrati u laboratoriji u procesima u kojima se jedinke ili populacije adaptiraju na nove uslove sredine, procesom prirodne selekcije. Mogućnosti strogo kontrolisanih uslova daju nam mnogo prostora za nova otkrića. U ovom razgovoru smo pričali o tome kako istražujemo evolucione procese u laboratoriji, a sa nedavnim napretkom i razvojem u polju sekvenciranja celog genoma, eksperimentalna evolucija je novi brisan prostor u biologiji.

Takođe, dotaći ćemo se primera jednog našeg eksperimenta u evolucionoj biologiji vezanog za populacije pasuljevog žiška, Acanthoscelides obtecus, i govorićemo o tome šta sve možemo naučiti na preko 200 generacija ove kontrolisane laboratorijske evolucije. A svakako nas čeka i istorijski pregled razvoja eksperimenata u evolucionoj biologiji, od kraja 19. veka pa do danas.

Prof. dr Biljana Stojković je evoluciona biološkinja i redovna profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njene oblasti istražiavnja su genetika i evolucija životinjskih i biljnih taksona, evoluciona ekologija, evoluciona genetika, populaciona genetika, evolucija životnih istorija, biologija specijacije, evolucija ponašanja. U Radio Galaksiji smo imali prilike da je slušamo u epizodi posvećenoj evoluciji virusa, koji možete poslušati ovde.


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.

Support the show