Radio Galaksija

Radio Galaksija / DOB tribina #5: Kako istražujemo verovanja u pseudonauku? (gošća: prof. dr Iris Žeželj) [25-11-2021]

November 26, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija / DOB tribina #5: Kako istražujemo verovanja u pseudonauku? (gošća: prof. dr Iris Žeželj) [25-11-2021]
Show Notes

Peti razgovor ciklusa “Kako istražujemo?” posvećen je psihologiji pseudonauke i istraživanjima verovanja u pseudonauku i pseudonaučne prakse, a gošća je bila prof. dr Iris Žeželj, vanredna profesorka na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i članica Laboratorije za istraživanje individualnih razlika (LIRA).

Astrologija, ufologija, homeopatija, akupunktura, kvantna medicina, grafologija, lisenkoizam, “naučni” kreacionizam… Sve su ovo tipični primeri pseudonauka koje su danas življe nego ikada!

Šta je to što na nivou motivacije navodi ljude da poveruju u ideje poput toga da je sudbina određena rasporedom zvezda, da homeopatski lekovi mogu da izleče bilo kakve bolesti, postoje “dokazi” da je svet stvorio neki kreator i slično? Kako psiholozi istražuju verovanja u pseudonauku i pseudonaučne prakse? Koje su osobenosti pseudonaučnog mišljenja? Šta razlikuje pseudonaučno od naučnog mišljenja? Koje su to kognitivne pristrasnosti koje vode ka pseudonaučnom mišljenju? Da li je pseudonaučno mišljenje društveno uslovljeno? Šta su iracionalna uverenja i kakvu ulogu igraju u prosuđivanju o infodemiji tokom pandemije COVID-19 virusa? U kakvom su odnosu verovanja u pseudonauku i pseudonaučne prakse i verovanja u teorije zavere? Kako psihološka istraživanja mogu da pomognu u filozofskom problemu demarkacije (kako razlikovati nauku od ne-nauke)?

O ovim i mnogim drugim temama razgovarali smo na petoj “Kako istražujemo?” tribini!Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.

Support the show