Radio Galaksija

Radio Galaksija #135: Genetička varijabilnost i građanska nauka (gosti: dr Uroš Savković i dr Mirko Đorđević) [16-11-2021]

November 17, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #135: Genetička varijabilnost i građanska nauka (gosti: dr Uroš Savković i dr Mirko Đorđević) [16-11-2021]
Show Notes

U ovoj epizodi smo pričali o eksperimentalnoj evoluciji, genetičkoj varijabilnosti i građanskoj nauci kroz primer jednog od višedecenijskih evolucionih eksperimenata na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i njihovom projektu Opasulji se!

Gosti su bili dr Uroš Savković i dr Mirko Đorđević sa Odeljenja za evolucionu biologiju Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u Beogradu.

Pričali smo o populacionoj genetici, genetičkoj varijabilnosti u okviru populacija, o istraživanjima evolucionih promena na populacijama, evolucionim mehanizmima, pasuljevom žišku (Acanthoscelides obtectus) i istraživanjima koja se u okviru Odeljenja za evolucionu biologiju na ovom model organizmu sprovode više od 3 decenije, eksperimentu koji je postavio naš veliki evolucioni biolog i genetičar, profesor Nikola Tucić (1946-2015), kao i o projektu Opasulji se i istraživanjima koja se u okviru njega sprovode.

Govorili smo posebno i o građanskoj nauci (citizen science) upravo kroz primer projekta Opasulji se, sakupljanja pasuljevih žižaka na prostoru Srbije i značaju koji ova građanska nauka ima kako za ovaj projekat, tako i za evolucionu biologiju, genetiku, ali i mnoge primenjene aspekte ove nauke (poput primena u poljoprivredi pri procesu suzbijanja štetočina specifičnim mehanizmima poput tehnike trojanskih ženki, odnosno biokontroli štetnih insekata kao alternativi upotrebi pesticida) i mnogim drugim aspektima koje građanska nauka ima u razvoju naučne pismenosti u društvu.

Pozivamo sve slušaoce da se uključe u projekat, a sve informacije možete pronaći na stranici projekta: http://opasuljise.rs.


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.  Support the show