Radio Galaksija

Radio Galaksija #134: Biodiverzitet i klimatske promene (gošća: dr Tanja Adnađević) [09-11-2021]

November 10, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #134: Biodiverzitet i klimatske promene (gošća: dr Tanja Adnađević) [09-11-2021]
Show Notes

Čovečanstvo menja biosferu planete, i to ubrzano i u najvećoj meri kroz proces globalnog zagrevanja i klimatskih promena! Sve veći broj vrsta izumire ili je ugroženo, a paleoekološka istraživanja nam govore da smanjenje biološke raznovrsnosti nikako ne može da bude dobro za čovečanstvo na Zemlji. 

U ovoj epizodi gošća nam je bila dr Tanja Adnađević, viša naučna saradnica na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i rukovoditeljka sektora za programske aktivnosti u Centru za promociju nauke. 

Govorili smo o biologiji klimatskih promena, o konzervacionoj biologiji, o istraživanjima promena biodiverziteta uzrokovanim klimatskim promenama (kako nekada, kroz paleoekološku perspektivu, tako i danas), o uzrocima smanjenja biološke raznovrsnosti na planeti, smanjenju habitata i urušavanju različitih ekosistema, zagađenju habitata, ... Pričali smo o specifičnim ekosistemima poput koralnih grebena ili tropskih kišnih šuma, o uticaju acidifikacije okeana na biodiverzitet mora i okeana...

Takođe, neodvojivo je bilo i pričati o politikama koje bi morale da ozbiljnije uzmu u obzir biološku perspektivu klimatskih promena. Pričali smo i o preporukama i zakonskim regulativama vezanim za klimatske promene i očuvanje biodiverziteta.

Literatura za dalje upoznavanje sa ovom oblašću: Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.  

Support the show