Radio Galaksija

Jedan pisac, jedna knjiga! #6: Slobodan Perović, From Data to Quanta [26-10-2021]

October 27, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Jedan pisac, jedna knjiga! #6: Slobodan Perović, From Data to Quanta [26-10-2021]
Show Notes

Nils Bor (Neils Bohr) je bio jedna od centralnih figura u kvantnoj fizici, a njegov najveći doprinos je u polju razumevanja strukture atoma i tzv. Kopenhagenskoj interpretaciji kvantne mehanike. U ovoj epizodi smo o njemu pričali kroz razgovor o novoj knjizi prof. dr Slobodana Perovića, našeg filozofa i istoričara nauke, "From Data to Quanta: Niels Bohr's Vision of Physics", koju je The University of Chicago Press objavio pre par nedelja! 

Govorili smo o Borovoj naučnoj praksi i njegovom razumevanju fizike, o implikacijama njegovog rada na naše razumevanje moderne nauke, o Perovićevom novom simbiotskom eksplorativnom filozofsko-istorijskom pristupu Borovom razumevanju fizike i specifičnostima njegovog načina otvaranja pitanja/problema, a ultimativno o ključnim aspektima Borove filozofske vizije fizike (u datom istorijskom kontekstu). Važna strana Borove fizike je eksperimentalna fizika, pa smo pričali i o ulozi koju su eksperimenti imali u Borovom poimanju fizike i posebno kvantne teorije. 

Gost je autor knjige, prof. dr Slobodan Perović, redovni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i dr Milan M. Ćirković sa Astronomske opservatorije Beograd.

Knjigu možete naći ovde


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde

Support the show