Radio Galaksija

Radio Galaksija #129: Psihologija u virtuelnoj realnosti (gost: prof. dr Oliver Tošković) [08-06-2021]

June 08, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #129: Psihologija u virtuelnoj realnosti (gost: prof. dr Oliver Tošković) [08-06-2021]
Show Notes

Napredak u razvoju tehnologija virtuelne realnosti (VR) doprineo je ne samo industriji zabave i gejming industriji, već i istraživačkim oblastima u nauci, a u ovoj epizodi smo razgovarali o različitim primenama VR-a u psihologiji, pre svega u oblasti eksperimentalne psihologije i percepcije.

Gost je bio prof. dr Oliver Tošković iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju sa Filozofskog fakulteta u Beogradu

Mnoge stvari koje smo u realnosti mogli samo da zamišljamo i da se oslanjamo na maštu, mnoge stvari za koje nam je u realnosti bio neophodan veliki napor kako bismo ih preveli u eksperiment i kontrolisano istraživanje, danas u virtuelnoj realnosti možemo mnogo lakše da sprovedemo i to je značajno uticalo na nova saznanja pre svega u oblasti eksperimentalne psihologije i percepcije, ali i u drugim poljima psihologije - eksperimentalnoj estetici, kliničkoj psihologiji, razvojnoj psihologiji, psihologiji sporta...

Pričali smo i o ekološkoj validnosti, kako same percepcije kao jedne od složenih kognitivnih funkcija ljudi, tako i eksperimenata u oblasti percepcije i njihovoj ekološkoj validnosti u metodološkom smislu. Govorili smo malo o Mesečevoj iluziji i eksperimentima vezanim za opažanje dubine/daljine/veličine u realnosti i u virtuelnoj realnosti, o prednostima i manama VR-a u psihološkim istraživanjima, itd.

Jedan pregledni rad koji vam možemo preporučiti za detaljnije upoznavanje sa ovom temom je: Wilson, C. J. Soranzo, A. 2015. The Use of Virtual Reality in Psychology: A Case Study in Visual Perception, Computational and Mathematical Methods in Medicine: Advances in Computational Psychometrics, Vol. 2015Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde


Support the show