Radio Galaksija

Radio Galaksija / DOB tribina #3: Kako istražujemo donošenje odluka? (gošća: dr Kaja Damnjanović) [19-05-2021]

May 19, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija / DOB tribina #3: Kako istražujemo donošenje odluka? (gošća: dr Kaja Damnjanović) [19-05-2021]
Show Notes

U trećem razgovoru ciklusa "Kako istražujemo?" bavili smo se istraživanjem racionalnosti i donošenja odluka, a gošća je bila dr Kaja Damnjanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Pričali smo o tome kako su psiholozi počeli da modeluju kognitivni sistem čoveka oponašajući arhitekturu i funkcionalnost računara šezdesetih godina, od modela memorije do kompleksnih kognitivnih procesa kao što su odlučivanje, suđenje, zaključivanje.

Fokus je bio na teoriji odlučivanja i heuristikama i pristrasnostima (bajasima) u kognitivnom sistemu. Pričali smo o različitim konceptualizacijama racionalnosti, kakvu ulogu u donošenju odluka igra okruženje, odnosno kako kognitivni sistem operiše sa informacijama koje dobija iz okruženja.

Takođe, pričali smo i o empirijskim istraživanjima i o eksperimentalnom simuliranju i merenju algoritama ljudskog kognitivnog aparata.

Usput smo se osvrnuli i na primere u skorašnjim događajima poput odlučivanja o vakcinisanju, o tome kako naš kognitivni sistem obrađuje oprečne i šarlatanske informacije o pandemiji i slično, te kako da razumemo slom epistemičkog autoriteta koji je nastao u našem društvu tokom prethodnih godinu dana.Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.Support the show