Radio Galaksija

Radio Galaksija #124: Fuziona nuklearna energija (Milan M. Ćirković) [16-03-2021]

March 17, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #124: Fuziona nuklearna energija (Milan M. Ćirković) [16-03-2021]
Show Notes

Nuklearna fuzija je proces putem kog nastaje energija u zvezdama, proces spajanja jezgara vodonika i vodonikovih izotopa u teža jezgra helijuma i njegovih izotopa, u kom nastaje ogromna količina čiste energije. Redovno se odvija u zvezdama maltene od samog nastanka Univerzuma, nekih 100 miliona godina nakon Velikog praska, i kada bismo mogli da ovaj proces ukrotimo u laboratoriji, dobili bismo maltene maltene beskonačnu količinu čiste energije. Međutim, ovaj prirodni proces je ekstremno teško proizvesti u kontrolisanim uslovima u laboratorijama i nuklearnim reaktorima... 

Iako su u mnogim filmovima i popularnoj kulturi fuzioni nuklearni reaktori prisutni odavno (setimo se samo Mr. Fusiona, kućnog fuzionog reaktora iz filma Povratak u budućnost iz 1985. godine!), značajniji pomaci se dešavaju tek sada. U poslednjih nekoliko godina, ova tehnologija je polako počela da prelazi iz domena naučne fantastike u realnost, a u junu ove godine jedan takav reaktor počeće sa prvim testovima fuzije mešavine deuterijuma i tricijuma. U pitanju je JET (Joint European Torus), a mi u ovoj epizodi Radio Galaksije pričamo o nuklearnoj fuziji, o procesu nastanka energije u zvezdama, ali i o različitim tipovima nuklearnih fuzionih reaktora koji se razvijaju i o budućnosti fuzione nuklearne energije.

Gost je bio dr Milan M. Ćirković.


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde

Support the show (http://patreon.com/radiogalaksija)