Radio Galaksija

Radio Galaksija #123: 'Oumuamua (Igor Smolić) [09-03-2021]

March 10, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #123: 'Oumuamua (Igor Smolić) [09-03-2021]
Show Notes

Pre tri i po godine prvi put smo u Sunčevom sistemu detektovali objekat porekla izvan Sunčevog sistema. Nazvali smo ga 'Oumuamua i od tada do danas on je tema raznih debata u nauci (i šire), a to ime je poznato i u široj javnosti. Najkontroverznije ideje potiču od teorijskog fizičara Avi Loeba koji je ove godine objavio i knjigu pod nazivom "Extraterrestrial" u kojoj pokušava da poreklo i pojavu ovog objekta objasni teorijom da je u pitanju artefakt vanzemaljske inteligencije. Većina naučne zajednice se sa ovom teorijom ne slaže, a i posmatrački podaci, najblaže rečeno, nisu naklonjeni toj ideji. 

U ovoj epizodi Radio Galaksije pričali smo o posmatranjima i posmatračkim podacima koje imamo, kao i teorijama koje objašnjavaju 'Oumuamua kao prirodni objekat. Neobičan i iznenađujuć u odnosu na ono na šta smo navikli u Sunčevom sistemu, ali prirodan (ma koliko da je ideja o otkriću vanezemaljske inteligencije privlačna).  

Gost je bio Igor Smolić sa Instituta za fiziku.

Jako mali izbor literature za detaljnije upoznavanje sa ovom temom: Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovdeSupport the show (http://patreon.com/radiogalaksija)