Radio Galaksija

Jedan pisac, jedna knjiga! #3: Slobodan Perović [23-02-2021]

February 24, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Jedan pisac, jedna knjiga! #3: Slobodan Perović [23-02-2021]
Show Notes

U ovoj epizodi "Jedan pisac, jedna knjiga!" govorili smo o istoriji i filozofiji fizike kroz razgovor sa jednim piscem, Slobodanom Perovićem, o dve knjige: "Trnovit put do Higsovog bozona" i "Kvantna revolucija". 

Slobodan Perović je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bavi se istorijom i filozofijom nauke, a u ovoj epizodi smo pričali o istorijskim i filozofskim pitanjima vezanim za strukturu Standardnog modela elementarnih čestica, epistemologiji i metodološkim pitanjima vezanim za nauku u velikim kolaboracijama poput Fermilaba i CERNa, u eksperimentisanju na visokim energijama, kao i u nauci velike količine podataka. Govorili smo i o tome, kao što podnaslov prve knjige kaže, gde su granice savremene fizike? 

Kroz priču o drugoj knjizi, pričali smo o istoriji kvantne mehanike, induktivnom razvoju kvantne teorije, Nilsu Boru kao jednoj od centralnih ličnosti razvoja kvantne fizike, a onda i o savremenim teorijama kvantne gravitacije petlji.

Mnogo tema, nesmo sigurno sve objasniti, tek smo se zagrejali kad je emisija došla do kraja, ali tu su Heliks i Slobodanove knjige za svako dalje čitanje! 

Ovo je ujedno i početak saradnje Radio Galaksije sa izdavačkom kućom Heliks, našom trenutno najrenomiranijom izdavačkom kućom u oblasti popularne nauke.

Knjige možete pronaći i kupiti preko sajta Izdavačke kuće Heliks, ovde: "Trnovit put do Higsovog bozona", "Kvantna revolucija", ili u svim bolje opremljenim knjižarama.


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.  

Support the show (http://patreon.com/radiogalaksija)