Radio Galaksija

Radio Galaksija #122: Slepi miševi i mikrobiologija (Ivica Dimkić) [16-02-2021]

February 16, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #122: Slepi miševi i mikrobiologija (Ivica Dimkić) [16-02-2021]
Show Notes

Ukoliko niste znali, prošle godine ste sigurno čuli kako su slepi miševi rezervoari i izvori mnogih patogena, a ponekad se desi da virusne, bakterijske i gljivične zarazne bolesti ljudi poreklo vode baš od slepih miševa. 

Gost je bio Ivica Dimkić sa Biološkog fakulteta, sa kojim smo pričali o mikrobiološkim istraživanjima slepih miševa i patogena kojih su oni nosioci. 

Pričali smo o slepim miševima i njihovim habitatima, o tome kako su sve više ugroženi urbanizacijom i deforestacijom, o tome kako to dovodi do češćih kontakata sa ljudima, o uzrocima zaraznih bolesti poreklom od slepih miševa. Poseban fokus smo stavili na priču o guanu slepih miševa (ekskrementima, odnosno izmetom, mokraćom i ostacima leševa koji se talože u pećinama i drugim habitatima slepih miševa), o mikrobiologiji guana slepih miševa, virusnim, bakterijskim i gljivičnim mikrobiomom i njihovim istraživanjima.

Pregledni rad o mikrobiomu guana slepih miševa koji smo pominjali u epizodi možete pročitati ovde


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.  

Support the show (http://patreon.com/radiogalaksija)