Radio Galaksija

Radio Galaksija #120: Frimen Dajson (Milan M. Ćirković) [02-02-2021]

February 03, 2021 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #120: Frimen Dajson (Milan M. Ćirković) [02-02-2021]
Show Notes

Pre par meseci smo ušli u studio Radio Aparata da snimimo epizodu o Frimenu Dajsonu, počeli razgovor i kad smo napravili pauzu, samo nismo nastavili snimanje razgovora. Nismo ponovili prvi deo, samo smo prekinuli i odložili taj razgovor za nekad kasnije. Na Dan mrmota se vraćamo ovom razgovoru.  

U ovoj epizodi smo pričali o Frimenu Dajsonu, jednom od najvećih umova i vizionara 20. veka, teorijskom fizičaru koji je učestvovao u stvaranju kvantne elektrodinamike, bio pionir miroljubivog korišćenja nuklearne energije, dao ogroman doprinos brojnim oblastima nauke, od fizike čvrstog stanja do astrobiologije, i čitavog života bio hrabri javni intelektualac, aktivan u raznim poljima, od zalaganja za nuklearno razoružanje do aktivizma u oblasti klimatskih nauka, ponekad i sa vrlo kontroverznim stavovima.

O njegovom doprinosu kvantnoj elektrodinamici, kao i astrobiološkim i SETI konceptima poput Dajsonove sfere, kao i o raznim drugim temama iz njegovog dugovečnog života i rada možete poslušati u ovoj epizodi. A tu su i neke preporuke za čitanje.

Gost je bio dr Milan M. Ćirković sa Astronomske opservatorije Beograd.


Ukoliko naš rad želite da podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, to možete učiniti ovde: https://patreon.com/join/radiogalaksija. Ukoliko želite da donirate Radio Galaksiju jednokratno preko PayPal-a, to možete učiniti ovde: http://paypal.me/radiogalaksija. Hvala!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit.

A ukoliko više volite da čitate e-mailove, prijavite se na naš newsletter, ovde.  

Support the show (http://patreon.com/radiogalaksija)